Welkom
Onze vereniging
Gebouw en route
Avondje schieten
Contactformulier


 

    Onze Vereniging :

                         

                                                  

                         

 

 

 

                                                     

Onze vereniging  probeert ten aller tijden hun naam waar te maken, ONTSPANNING staat hoog in het vaandel, niets moet maar alles gaat in een ontspannen sfeer. Daarom heeft het ook altijd iedereen erg naar hun zin bij onze vereniging en zijn wij een graag geziene gast bij andere verenigingen.Het is een heel hechte groep van leden en kunnen we als bestuur ten aller tijden op onze leden rekenen. Chapeau .

 

Wilt U eens proberen om een pijltje te schieten kom dan naar een van onze club avonden.

Maandagavond clubavond Pieter Breugel vanaf 19.00 uur.

Dinsdagmiddag clubmiddag Rozelaer, veteranen (55+) van 13.00 tot 17.00 uur.

Dinsdagavond NHB wedstrijden indoor en 25 meter 1 pijl, periode september-april.

Woensdagavond jeugdtraining van 18.30 tot 20.00 uur.

Vrijdagavond is de clubavond voor de senioren vanaf 19.00 uur.

Op vrijdagavond worden ook NHB wedstrijden indoor en 25 meter 1 pijl wedstrijden geschoten voor de jeugd.

Zaterdag middag en avond diverse wedstrijden met bevriende clubs

In het weekend vinden de in- en outdoor FITA wedstrijden en de Regio-, Rayon- en NHB kampioenschappen plaats.

Als de accommodatie niet bezet is kan er zowel overdag als ’s avonds vrij getraind worden door alle leden.

 

Nieuwe schutters mogen kosteloos 3 maanden gebruik maken van het aanwezige verenigingsmateriaal,daarna wordt in overleg bekeken of ze al of niet lid willen worden en of ze zelf materiaal willen aanschaffen. Duur hoeft de eerste aanschaf niet te zijn, en blijft over het algemeen zijn waarde goed behouden. Er zijn altijd wel leden die wel een boog in bruikleen af willen staan voor een beginner !

Handboogsport:

Hoe oud handboogschieten ook al is, de handboogsport is jong. Vanaf  de eerste boog duizenden jaren geleden tot diep in de middeleeuwen zijn handbogen gebruikt om mee te jagen of oorlog te voeren. De uitvinding van het buskruit bracht echter nieuwe wapens met zich mee die de plek van de boog in het leger en de jacht innamen. Tot die tijd was handboogschieten geen sport maar een beroep, of een noodzaak om aan eten te komen. Daarna is handboogschieten langzaam gegroeid tot een olympische sport die nu door velen wereldwijd wordt beoefend. Een sport waar traditie hand in hand gaan met de zeer moderne materialen waarvan bogen, pijlen en accessoires zijn gemaakt.

Handboogsport is:

·                     Uitdagend

·                     Geen ingewikkelde sport

·                     Vaak buiten

·                     Concentratie

·                     Gezelligheid

·                     Individueel en in een team

·                     Een olympische sport

Wedstrijdsport:

Tegenwoordig beoefenen zo´n 9000 Nederlanders in verenigingsverband handboogschieten als sport. Zij doen dat ´s winters binnen en ´s zomers vaak buiten. In verschillende materiaalklassen gaan sporters de competitie met elkaar aan op afstanden die kunnen variëren van 5 tot wel 90 meter. Zij schieten op doelen die meestal van geperst stro zijn gemaakt. Hoewel men regelmatig wedstrijden schiet in teamverband, is boogschieten echt een individuele sport, het schieten van een pijl gebeurt door één persoon. Omdat hedendaagse bogen en pijlen van moderne materialen zijn gemaakt, hoeft de handboogsporter niet sterk te zijn. Coördinatie, concentratie en een goede techniek zijn de belangrijkste elementen van doelgericht schieten. Hierdoor ontdekken steeds meer vrouwen, kinderen en senioren de handboogsport.

Materiaal :

Moderne bogen zijn meestal niet meer helemaal van hout gemaakt, vooral carbon, aluminium en glasfiber zijn veel gebruikte materialen. Ook pijlen worden van carbon en aluminium gemaakt. Hierdoor kunnen ze met meer precisie over een grotere afstand worden geschoten dan vroeger, toen men nog met houten materialen schoot. Hoewel er een beweging is in de sport die de traditie van het schieten met hout voortzet, is het materiaal van de meeste handboogsporters tegenwoordig uiterst geavanceerd. Zo zijn de meeste bogen uitgerust met stabilisatoren en vizieren om tot optimale resultaten te komen. Ook bogen verschillen van elkaar. Grofweg zijn er twee verschillende typen bogen, de recurve boog en de compoundboog. De recurve boog is een lange, ietwat sierlijke boog. Hoe verder een recurve boog wordt uitgetrokken hoe groter de trekkracht moet worden om de boog uit te trekken. Op de Olympische spelen wordt met deze boog geschoten. De compound boog is een boog die pas in de jaren zestig is uitgevonden. Door een ingenieus katrollensysteem neemt de trekkracht af naarmate de boog verder wordt uit getrokken. Hierdoor kan deze boog gemakkelijker gehanteerd worden en is een grotere precisie mogelijk. U heeft voor ongeveer 150 euro al een starters pakket, dat later aangepast kan worden, zodat de boog precies bij Uw schietstijl en opgedane ervaring past.

Voor Iedereen:

Handboogsport heeft een heel erg grote aantrekkingskracht op de jeugd. Wie heeft er nu nooit gedroomd om net als Robin Hood te schieten. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van de lichamelijke coördinatie en het concentratievermogen van een kind. Handboogsport is een sport die nog goed te leren is op oudere leeftijd. Het is geen ingewikkelde sport. U zult vele senioren aantreffen bij onze, en verenigingen in de buurt. Gezelligheid speelt van oudsher een belangrijke rol in de sport en nu nog steeds. Ook is handboogsport een uitstekende sport voor mensen met een lichamelijke beperking. De sport is een goede manier om de romp-, schouder-, en de armspieren te trainen. Bovendien is het een van de weinige sporten waar men met een lichamelijke beperking op volledig gelijkwaardige basis aan de competitie kan worden deelgenomen. Daarnaast zijn er met grote regelmaat Europese en Wereldkampioenschappen, en natuurlijk de paralympische spelen. Kortom handboogsport is een sport die zich door haar grote aanbod aan competitievormen leent voor iedereen. Jong, oud, man of vrouw, iedereen kan samen en naast elkaar de handboogsport beoefenen. Het is dus een echte Familiesport

Verenigingen:

Er zijn 260 verenigingen in Nederland, Ontspanning is er een van. Een vereniging waar plezier en saamhorigheid voorop staat en een vereniging met speciale trainingsavonden en middagen voor de jeugd. Verder is er bij Ontspanning ook het z.g Schoolsportproject in samenwerking met gemeente en scholen en onze vereniging, dit om jeugdigen te laten kennismaken met de handboogsport. Opvallend in deze is dat op dit moment er veel kinderen zijn die geen of nagenoeg geen sport beoefenen. Waar dat aan ligt zullen we maar niet aanroeren, maar de handboogsport bij Ontspanning is voor iedereen betaalbaar, het benodigde materiaal blijft zo goed als zijn huidige waarde behouden. Bij Ontspanning lopen 2 speciale trainers die kijk op de zaak hebben en al een jarenlange ervaring. Voor de ouderen is er vaak een actieve sociale agenda en worden er verschillende nevenactiviteiten georganiseerd. Op dit moment is er al bij 72 verenigingen een aanbod voor sporters met een beperking. Ook Ontspanning heeft zich daarvoor aangemeld en is het gehele proces lopende. Ook kent Ontspanning een kennismakingsperiode. Tijdens deze periode kan kostenloos worden kennisgemaakt met de vereniging, de sport en het materiaal. Trainingen worden dan gratis aangeboden voor de tijd van 3 maanden, ook kan men dan gratis gebruik maken van het aanwezige verenigings materiaal.

Informatie :

Indien bij U, na het lezen van bovenstaande, de interesse is gewekt om te gaan handboogschieten informeer dan naar onze lidmaatschapsprijzen, ook kunt U bij onze enthousiaste secretaris terecht voor alle overige vragen

 

 Contactgegeven          

 

 E-mail:               hbvontspanning@gmail.com

 

 

      

                                                        Vragen of problemen in verband met deze website kunnen worden gericht aan de webmaster
                                                                                Copyright © hbvontspanning 2009. Alle rechten voorbehouden.